Recept

Obrácený koláč s hruškami

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 100 minut
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 22630

Ingredience

170 g Cukr krupice
6 ks Hrušky
115 g Mouka pšeničná hladká T 650
285 g Máslo čerstvé
200 ml Smetana 33% (šlehačka)
1 špetka Sůl
4 polévková lžíce Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

52% Kalorie 1,035 kcal
Kilojoule 4 331kJ
24% Sacharidy 86 g
102% Tuky 77 g
3% Sodík 59 mg
10% Bílkoviny 6 g

Obrácený koláč s hruškami postup přípravy receptu:

1

V míse utvoříme žmolenkové těsto z mouky, špetky soli a 170 g másla. Vody přidáme jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme v chladničce asi 1/2 hodiny odpočinout.

2

Hrušky rozkrájíme na půlměsíčky, zbavíme jádřinců a oloupeme. Dáme do mísy a posypeme několika lžícemi cukru. Na pánvi (musí to být pánev, v které můžeme i péct) rozpustíme 115 g másla, přidáme zbylý cukr a když začne žloutnout, položíme na pánev hrušky a necháme asi 20 minut karamelizovat. Ovoce necháme v pánvi vychladnout.

3

Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku velikosti pánve. Těsto položíme na hrušky a mírně ho podsuneme pod ovoce. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme asi 15 minut. Poté teplotu stáhneme na 180°C a pečeme až těsto zezlátne, tj. cca 15 minut. Hotový koláč necháme asi 5 minut zchladnout, nožem těsto uvolníme a překlopíme na talíř. Koláč podáváme teplý, s našlehanou šlehačkou.

Poznámka

Místo hrušek můžeme použít jablka. Připravíme si jich asi 9 a poskládáme je přes sebe, protože při pečení se jejich objem zmenší.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept