Obrácený koláč s hruškami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Obrácený koláč s hruškami
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22630 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
170 g | Cukr krupice |
6 ks | Hrušky |
285 g | Máslo čerstvé |
115 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
4 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 140,5mg |
Draslík | 236,8mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 78,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hrušky, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Obrácený koláč s hruškami postup přípravy receptu:
1 | V míse utvoříme žmolenkové těsto z mouky, špetky soli a 170 g másla. Vody přidáme jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme v chladničce asi 1/2 hodiny odpočinout. |
2 | Hrušky rozkrájíme na půlměsíčky, zbavíme jádřinců a oloupeme. Dáme do mísy a posypeme několika lžícemi cukru. Na pánvi (musí to být pánev, v které můžeme i péct) rozpustíme 115 g másla, přidáme zbylý cukr a když začne žloutnout, položíme na pánev hrušky a necháme asi 20 minut karamelizovat. Ovoce necháme v pánvi vychladnout. |
3 | Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku velikosti pánve. Těsto položíme na hrušky a mírně ho podsuneme pod ovoce. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme asi 15 minut. Poté teplotu stáhneme na 180°C a pečeme až těsto zezlátne, tj. cca 15 minut. Hotový koláč necháme asi 5 minut zchladnout, nožem těsto uvolníme a překlopíme na talíř. Koláč podáváme teplý, s našlehanou šlehačkou. |
Poznámka
Místo hrušek můžeme použít jablka. Připravíme si jich asi 9 a poskládáme je přes sebe, protože při pečení se jejich objem zmenší.