Kořeněný koláč z krémového sýra - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kořeněný koláč z krémového sýra
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 22895 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
115 g | Cukr krupice |
200 g | Máslo čerstvé |
125 ml | Melasa |
230 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový květ |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Skořice mletá |
0,5 kávová lžička | Soda jedlá |
1 špetka | Sůl |
115 g | Sýr krémový |
2 ks | Vejce slepičí |
125 ml | Voda pitná |
1 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 142,9mg |
Draslík | 359,4mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 38,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Melasa, Muškátový květ, Muškátový oříšek, Skořice mletá, Soda jedlá, Sůl, Sýr krémový, Vejce slepičí, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kořeněný koláč z krémového sýra postup přípravy receptu:
1 | Krémový sýr utřeme v míse se 115 g másla, přimícháme 115 g prosáté mouky a utvoříme žmolenkové těsto. Zabalíme je do fólie a necháme půl hodiny odpočinout v chladničce. |
2 | Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud těsto z koláčové formy přesahuje přes okraj, odkrojíme jej. |
3 | V jiné míse utvoříme další žmolenkové těsto ze zbylé mouky, cukru, másla, soli a koření. Dvě třetiny kořeněného žmolenkového těsta sypeme na koláč. V hlubší míse si připravíme vejce ušlehaná s melasou. |
4 | Do jiné mísy nalijeme horkou vodu, vmícháme sodu (pozor, bude pěnit) a ihned nalijeme do vaječné směsi a rychle prošleháme. Tuto směs nalijeme na koláč a na vrch zbylou kořeněnou žmolenku. |
5 | Koláč pečeme v troubě předehřáté na 190°C asi 35 min. Koláč necháme zchladnout. |