Koláč dvou barev - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 156 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč dvou barev
Celkový čas: | 156 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 150 minut |
Doba vaření: | 6 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 22923 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
85 g | Čokoláda na vaření |
140 g | Cukr moučkový |
15 g | Maizena - kukuřičný škrob |
70 g | Máslo čerstvé |
450 ml | Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce | Rum |
1 špetka | Sůl |
170 g | Sušenky zázvorové |
2 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
2 kávová lžička | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 83g |
---|---|
Cholesterol | 155,0mg |
Draslík | 187,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 720,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Rum, Sůl, Sušenky zázvorové, Vejce slepičí, Voda pitná, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda na vaření, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč dvou barev postup přípravy receptu:
1 | Předehřejeme troubu na 180 °C. |
2 | Na vále rozválíme zázvorové sušenky válečkem, vsypeme do mísy, zalijeme rozpuštěným máslem a řádně promícháme. Směs natlačíme do koláčové formy a pečeme zhruba šest minut. |
3 | Želatinu rozpustíme ve vodě. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky našleháme v míse. Ve větším rendlíku smícháme sůl, maizenu, polovinu cukru a postupně vmícháme mléko. Za stálého míchání převaříme a necháme mírně zchladnout. Poté zašleháme žloutky a opět povaříme. Asi 225 g horkého krému oddělíme a smícháme s 55 g ustrouhané čokolády, až se zcela rozpustí, vmícháme lžíci rumu a směs vlijeme na upečené sušenkové těsto. |
4 | Do zbylého krému všleháme želatinu, až se rozpustí. Poté přimícháme druhou lžíci rumu. Necháme ztuhnout nejlépe ve studené vodě. Mezitím ušleháme bílky s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu. Do něj zabalíme vychladlý krém, nalijeme na čokoládovou směs a necháme dvě hodiny v chladničce ztuhnout. Hotový koláč zdobíme čokoládovými hoblinkami. |