Sušenkový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sušenkový koláč
Sušenkový koláč
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22928 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
80 g | Čokoláda hořká |
115 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
4 polévková lžíce | Krém smetanový kakaový |
70 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Sherry brandy |
300 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
225 g | Sušenky BeBe světlé jemné |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
125 ml | Voda pitná |
1 polévková lžíce | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 88g |
---|---|
Cholesterol | 382,8mg |
Draslík | 186,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda hořká, Cukr krupice, Cukr moučkový, Sůl, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Sherry brandy, Smetana 33% (šlehačka), Sušenky BeBe světlé jemné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Krém smetanový kakaový nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Sušenkový koláč postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 190 °C. |
2 | Sušenky rozválíme válečkem, vsypeme do mísy s polovinou krupicového cukru, zalijeme rozpuštěným máslem a řádně promícháme. Směs natlačíme do koláčové formy a v předehřáté troubě pečeme asi deset minut. Koláč necháme vychladnout. |
3 | V rendlíku rozpustíme ve vodní lázni želatinu s vodou, přidáme polovinu cukru, žloutky a za stálého míchání zahříváme, ale nevaříme, až směs zhoustne. Odstavíme a vmícháme brandy a kakaový krém. Směs vychladíme ve vodní lázni za občasného míchání. Hlídáme, aby nám krém příliš neztuhl. |
4 | V míse umixujeme do pěny bílky se špetkou soli, vmícháme moučkový cukr a po částech zamícháme do vychladlé směsi se žloutky. |
5 | Vyšleháme šlehačku a rovněž vmícháme do žloutkové směsi. Poté vlijeme do koláče ze sušenek a necháme v lednici vychladit asi tři hodiny. Před podáváním zdobíme čokoládovými hoblinkami. |