Dort s garnáty po starodávnu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort s garnáty po starodávnu
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 23007 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
300 g | Garnát obecný |
50 g | Hrozinky |
300 g | Listové těsto |
20 g | Majoránka |
50 g | Mandle |
20 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 g | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
5 g | Šafrán |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 310,7mg |
Draslík | 567,9mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,1mg |
Vitamín E | 3,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hrozinky, Majoránka, Mandle, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garnát obecný, Listové těsto, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dort s garnáty po starodávnu postup přípravy receptu:
1 | Hrozinky necháme nabobtnat v misce s vlažnou vodou. Vyloupeme ocásky garnátů (tři necháme vcelku na ozdobení), odstraníme z nich černé střívko, omyjeme je, osušíme a nahrubo nasekáme. Pokrájíme |
2 | jemně mandle a omytou petrželku a majoránku. |
3 | Nasekané ocásky garnátů dáme do mísy, přidáme nasekanou petrželku a majoránku, mandle a nabobtnalé a osušené hrozinky. Zvlášť rozmícháme v mléce žloutky a dřevěnou vařečkou přimícháme šafrán |
4 | a po špetce soli a pepře. |
5 | Válečkem na nudle rozválíme tři čtvtiny těsta na tloušťku asi 3 mm a dáme je do lehce máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Těsto na dně propícháme vidličkou a navršíme na ně všechnu připravenou směs z garnátů. Pak rozválíme zbývající těsto a položíme je navrch. Povrch těsta ozdobíme různými vzory. Okraje těsta přitiskneme k sobě. |
6 | Dáme dort do trouby na 200 °C a pečeme asi 40 minut. Jakmile bude hotový, přendáme ho na servírovací mísu, ozdobíme v páře uvařenými ocásky garnátů, které jste si uschovali vcelku, a teplý podáváme. |