Omáčka z rajčat se slaninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka z rajčat se slaninou
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | spekarek |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (17%) |
ID receptu: | 23043 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
200 g | Anglická slanina |
50 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
50 g | Cibule |
50 g | Máslo čerstvé |
6 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g | Mrkev kořen |
1 g | Paprika mletá sladká |
1 g | Pepř černý mletý |
50 g | Pórek |
600 g | Protlak rajčatový |
500 g | Rajčata |
1 g | Sůl |
1 g | Tymián sušený |
5 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 105g |
---|---|
Cholesterol | 71,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 94,8mg |
Vitamín E | 10,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Paprika mletá sladká, Rajčata, Sůl, Tymián sušený mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pórek, Protlak rajčatový, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Omáčka z rajčat se slaninou postup přípravy receptu:
1 | Na kostičky nakrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, přisypeme k ní rajčata zbavená slupek a zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem. Nakonec dochutíme česnekem a tymiánem. |
2 | Směs vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto. |
3 | Omáčku nakonec zahustíme jíškou, kterou připravíme takto: Do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku a mícháme, než jíška zrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme a ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou. |
Poznámka
Podáváme s těstovinami.