Lanýžový salát s hřebenatkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lanýžový salát s hřebenatkami
Lanýžový salát s hřebenatkami
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23139 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
5 g | Hořčice plnotučná |
16 ks | Hřebenatka |
50 g | Kerblík |
1 ks | Lanýž |
45 ml | Ocet vinný |
60 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
60 g | Petržel - nať |
150 g | Rukola |
100 g | Salát hlávkový |
5 g | Sůl |
1 dl | Víno šumivé (sekt) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 52,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,5mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 318,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hřebenatka, Kerblík, Ocet vinný, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice plnotučná, Lanýž, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rukola, Salát hlávkový, Víno šumivé (sekt) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lanýžový salát s hřebenatkami postup přípravy receptu:
1 | Čepelí nože otevřeme hřebenatky, vyřízneme z nich bílou i červenou část, omyjeme, jemně osušíme a bílé části překrojíme na poloviny. Očistíme salát a rukolu, vyhodíme povadlé a poškozené listy, ostatní několikrát propláchneme ve studené vodě, scedíme a natrháme na kousky. Omyjeme petrželku a kerblík a nasekáme najemno. |
2 | Vytřeme olivovým olejem nepřilnavou pánev, dáme do ní připravené hřebenatky, osolíme, opepříme, přilijeme šumivé víno a vše 2-3 minuty povaříme. Hřebenatky vyjmeme, do pánve nalijeme ocet a společně se šťávou z hřebenatek ho povaříme, aby se polovina tekutiny vypařila. Stáhneme pánev ze sporáku a necháme tekutinu vychladnout. |
3 | Mezitím omyjeme pod tekoucí vodou lanýže, osušíme je a pokrájíme na tenké plátky. Do mísy nalijeme zbývající ocet, promícháme se špetkou soli a špetkou pepře, přimícháme hořčici, tekutinu z pánve i zbývající olej a vše vyšleháme do hladké zálivky. Přidáme nasekanou petrželku a kerblík. |
4 | Polovinou zálivky přelijeme salátové listy v servírovací míse, navrch dáme hřebenatky a plátky lanýže. Přelijeme zbývající zálivkou a podáváme. |