Olihně s šafránem a rajčaty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Olihně s šafránem a rajčaty
Olihně s šafránem a rajčaty
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23156 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
80 ml | Olej olivový |
600 g | Olihně |
5 g | Pepř černý celý |
250 g | Rajčata |
5 g | Šafrán |
1 ks | Šalotka |
5 g | Sůl |
60 g | Tymián čerstvý |
100 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 349,5mg |
Draslík | 809,3mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 43,7mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olihně, Pepř černý celý, Rajčata, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Olihně s šafránem a rajčaty postup přípravy receptu:
1 | Olihně vykucháme, stáhneme z nich kůži, odstraníme oči a zobáčky, propláchneme v patřičném množství studené vody, scedíme, osušíme a nakrájíme na kroužky. Rajčata spaříme ve vařící vodě, scedíme, oloupeme, zbavíme semínek, pokrájíme na kostičky a necháme v cedníku okapat. |
2 | Oloupeme šalotku, omyjeme, nasekáme, dáme do pánve se 3 lžícemi oleje a osmažíme, aniž bychom nechali zhnědnout. Přidáme připravená kolečka olihní, osolíme, opepříme a chvíli smažíme. Zalijeme rybím vývarem, přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme, dokud nebude maso olihní měkké. |
3 | V nepřilnavé pánvi rozehřejeme zbývající olej, přidáme snítku tymiánu, kostičky rajčat, šafrán, špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře. Pod pokličkou rajčata prudce asi 5 minut podusíme. |
4 | Nakonec smícháme směs s rajčaty a kroužky olihní a hotový předkrm odstavíme ze sporáku. Podáváme horký nebo vlažný. |