Jehněčí s lilky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí s lilky
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | pobihalka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (96%) |
ID receptu: | 23170 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 ks | Cibule |
500 g | Jehněčí maso mleté |
1 kg | Lilek |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
625 ml | Mléko polotučné |
50 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Nové koření celé |
125 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
40 ml | Protlak rajčatový |
2 ks | Rajčata |
1 špetka | Skořice mletá |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
1 polévková lžíce | Sůl |
0,3 ks | Sýr Parmezán |
125 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 91,0mg |
Draslík | 731,9mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,3mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Jehněčí maso mleté, Lilek, Muškátový oříšek, Nové koření celé, Rajčata, Skořice mletá, Strouhanka, Sůl, Sýr Parmezán, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí s lilky postup přípravy receptu:
1 | Lilky a cibule nakrájíme na plátky, petrželku nasekáme, oříšek umeleme, sýr nastrouháme a strouhanku osmažíme. Lilek položíme do síta a hodně osolíme, necháme ho tak půl hodiny. Pak jej propláchneme, vymačkáme a osušíme. Rajčata ponoříme na půl minuty do vařící vody, zchladíme, oloupeme a nasekáme. |
2 | Lilky na troše oleje z obou stran dozlatova osmahneme a pomocí utěrky necháme odkapat. Na 40 ml oleje restujeme pět minut cibuli a maso. Mícháme je a rozmělňujeme na drobné kousky. Poté vložíme rajčata, skořici, nové koření, protlak, petrželku, víno, pepř a směs dusíme patnáct minut. |
3 | Do pekáče pokládáme střídavé vrstvy lilku a masové směsi. Na vrchu musí být lilek. |
4 | Na másle minutu smažíme mouku, pánev odstavíme z ohně a vlijeme mléko. Vrátíme na oheň a dvě minuty mícháme. Pak přidáme oříšek, sůl, pepř, sýr a promíchanou směsí zalijeme lilky a maso v pekáči. |
5 | Pečeme ho asi čtyřicet pět minut a podáváme okamžitě. |