Slaný garnátový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slaný garnátový dort
Slaný garnátový dort
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23182 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
300 g | Garnát obecný |
50 g | Hrozinky |
60 g | Majoránka |
50 g | Mandle |
20 g | Máslo čerstvé |
2 dl | Mléko polotučné |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 g | Pepř černý mletý |
60 g | Petržel - nať |
20 g | Šafrán |
5 g | Sůl |
300 g | Těsto na pizzu |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 233,0mg |
Draslík | 611,8mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,6mg |
Vitamín E | 2,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hrozinky, Majoránka, Mandle, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garnát obecný, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šafrán, Těsto na pizzu mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slaný garnátový dort postup přípravy receptu:
1 | V misce s vlažnou vodou necháme bobtnat hrozinky. Očistíme ocásky garnátů, omyjeme, nakrájíme nahrubo a 6 ks odložíme stranou na ozdobu. Mandle, petrželku a majoránku nasekáme najemno. Vše dáme do mísy, přidáme pokrájené ocásky garnátů a nabobtnalé a scezené hrozinky. V misce rozšleháme z vajíčka, mléka, šafránu, soli a pepře směs. Vše důkladně promícháme. |
2 | Válečkem rozválíme tři čtvrtiny těsta na kruhový plát o tloušťce asi 3 mm. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme mokou. Těsto vložíme do formy. Dno propícháme vidličkou a na těsto rozetřeme připravenou směs. |
3 | Rozválíme zbyvající těsto a položíme na vrch. Převislé okraje těsta odřízneme a vytvarujeme drobné ozdoby dle vlastní fantazie. Vrchní okraj přitiskneme k těstu ve formě. Vršek potřeme zbývajícím rozšlehaným vajíčkem. Navrch vložíme ozdoby a potřeme vajíčkem. Dort pečeme asi 50 minut v předehřáté troubě na 180°C. Upečený slaný dort vytáhneme z trouby, přendáme na servírovací mísu a uprostřed ozdobíme garnáty, které jsme dali stranou a uvařili v páře. Hotový dort podáváme horký. |