Zeleninový nákyp s mořským jazykem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninový nákyp s mořským jazykem
Zeleninový nákyp s mořským jazykem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23184 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
60 g | Bazalka |
1 stroužek | Česnek |
2 ks | Cuketa |
250 g | Garnát obecný |
30 g | Máslo čerstvé |
400 g | Mořský jazyk |
50 ml | Olej olivový |
1 ks | Paprika zelená |
5 g | Pepř černý mletý |
4 ks | Rajčata |
1 ks | Šalotka |
5 g | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 185,8mg |
Draslík | 927,6mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,4mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Cuketa, Paprika zelená, Rajčata, Šalotka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garnát obecný, Máslo čerstvé, Mořský jazyk, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninový nákyp s mořským jazykem postup přípravy receptu:
1 | Plátky mořského jazyka omyjeme a osušíme. Vyloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko, omyjeme, osušíme a pokrájíme na kousky. Odkrojíme stopku cuket, z papriky vykrojíme jádřinec a odstraníme bílou vnitřní dužinu. Připravenou zeleninu pokrájíme na kostičky. Ve vařící vodě spaříme rajčata, scedíme, oloupeme,zbavíme semínek a pokrájíme dužinu na kostičky. Oloupeme česnek a šalotku, omyjeme a odděleně nasekáme. Opereme bazalku a natrháme lístky na kousky. |
2 | Dáme do mísy polovinu rajčat, přidáme nasekaný česnek, lžíci oleje a trochu natrhaných lístků bazalky. Osolíme, opepříme a dáme stranou. Nalijeme do pánve zbývající olej, přidáme nasekanou šalotku a osmažíme, aby nezhnědla. Přidáme na kostičky pokrájenou papriku a cukety. Vše 2-3 minuty smažíme. Směs osolíme, opepříme a za občasného zamíchání necháme 4-5 minut na sporáku. Přidáme zbývající rajčata, vše posypeme zbývající bazalkou a dáme do mísy. |
3 | Máslem vymažeme 4 formičky, do kterých vložíme pokrájené plátky mírně osoleného mořského jazyka. Do mísy s osmaženou zeleninou přidáme pokrájené ocásky garnátů a vše důkladně promícháme. Do formiček rozdělíme maso z mořského jazyka, směs z mísy a v troubě předehřáté na 180°C vše 8-10 minut povaříme ve vodní lázni. Po vytažení z trouby necháme hotový předkrm 10 minut odstát. Vyklopíme na servírovací mísu. Podáváme s horkými rajčaty s bazalkou. |