Novoroční koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Novoroční koláč
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 23292 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
500 g | Cukr krupice |
50 g | Droždí |
100 g | Mandle plátky |
500 g | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko polotučné |
1,5 kg | Mouka polohrubá |
100 g | Pomerančová kůra |
40 ml | Pomerančová šťáva |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 83g |
---|---|
Cholesterol | 81,6mg |
Draslík | 175,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,8mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Pomerančová kůra, Pomerančová šťáva, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mandle plátky, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Novoroční koláč postup přípravy receptu:
1 | Do větší nádoby rozdrobíme kvasnice, přidáme máslo, vejce, mouku, cukr, pokrájenou pomerančovou kůru a šťávu z pomeranče, mléko a všechno dobře prohněteme. Přikryjeme utěrkou a necháme těsto asi 2 hodiny kynout. Poté znovu prohněteme, vymažeme plech a těsto na něm rozválíme po celé ploše a znovu necháme chvíli kynout. Před pečením potřeme vajíčkem a posypeme rozdrcenými mandlemi. Pečeme pozvolna a při mírné teplotě 50-60 minut, dokud koláč nezhnědne. |
Poznámka
2 hodiny na vykynutí.