Bábovka s polevou z instantní kávy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bábovka s polevou z instantní kávy
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23314 |
Kategorie: | Bábovky |
Ingredience
2 kávová lžička | Citronová kůra |
925 g | Cukr moučkový |
4 kávová lžička | Káva instantní |
1 polévková lžíce | Kypřicí prášek do pečiva |
165 g | Máslo čerstvé |
285 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
125 ml | Olej slunečnicový |
1 špetka | Sůl |
2 kávová lžička | Tresť vanilková |
7 ks | Vejce slepičí |
4 polévková lžíce | Voda pitná |
1 kávová lžička | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 156g |
---|---|
Cholesterol | 319,5mg |
Draslík | 227,4mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,3mg |
Vitamín E | 9,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Káva instantní, Kypřicí prášek do pečiva, Olej slunečnicový, Sůl, Tresť vanilková, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bábovka s polevou z instantní kávy postup přípravy receptu:
1 | Formu na bábovku vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou. |
2 | Troubu předehřejeme na 170 °C. |
3 | Žloutky oddělíme od bílků. |
4 | V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, solí a s 225 g cukru. Ve směsi uděláme důlek, do něj vlijeme olej, žloutky, vodu, přidáme esenci, strouhanou citronovou kůru a metlou vyšleháme hladké těsto. |
5 | V další míse z bílků našleháme mixerem tuhý sníh a přidáme kysanou smetanu, 120 g cukru a znovu vyšleháme pevný sníh. Do něj opatrně "zabalíme" moučnou směs. |
6 | Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 1 hodinu. Do bábovky vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je bábovka hotová. Hned po upečení nasaíme bábovku na hrdlo láhve, případně velkého kovového trychtýře a necháme vychladnout. Poté přeneseme na servírovací mísu či talíř. |
7 | V mezičase, než bábovka vychladne, připravíme krém. |
8 | Instantní kávu smícháme se 4 lžícemi horké vody a necháme zchladnout. |
9 | Šlehačem ušleháme 575 g cukru s máslem, přidáme vychladlou kávu a vyšleháme hladký krém. |
10 | Bábovku zdobíme krémem pomocí širokého nože nebo stěrky. |