Dort z mrkve s polevou z javorového sirupu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort z mrkve s polevou z javorového sirupu
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 23321 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
115 g | Cukr krupice |
405 g | Cukr moučkový |
85 g | Hrozinky |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
90 g | Máslo čerstvé |
170 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
450 g | Mrkev kořen |
300 ml | Olej slunečnicový |
115 g | Ořechy vlašské |
65 ml | Sirup javorový |
2 kávová lžička | Skořice mletá |
0,5 kávová lžička | Soda jedlá |
1 špetka | Sůl |
2 kávová lžička | Tresť vanilková |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 81g |
---|---|
Cholesterol | 136,2mg |
Draslík | 251,3mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 15,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Hrozinky, Kypřicí prášek do pečiva, Olej slunečnicový, Ořechy vlašské, Sirup javorový, Skořice mletá, Soda jedlá, Sůl, Tresť vanilková, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dort z mrkve s polevou z javorového sirupu postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem. |
2 | Troubu předehřejeme na 180°C. |
3 | Nastrouháme oloupanou a omytou mrkev. |
4 | V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, skořicí a solí. |
5 | V další míse našleháme mixérem vejce s 55 g moučkového cukru a krupicového cukru do husté pěny, přidáme vanilkovou tresť a olej. Po částech vmícháme mouku, strouhanou mrkev, posekané ořechy a hrozinky. |
6 | Hotové těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 40 min. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je hotové. Ve formě necháme těsto asi čtvrt hodiny zchladnout, poté je vyklopíme na mřížku, aby úplně vychladlo. |
7 | V mezičase, než dort vychladne, si připravíme polevu. |
8 | 85 g změklého másla ušleháme s polovinou ze 350 g moučkového cukru, poté všleháme javorový sirup a druhou polovinu cukru. |
9 | Polevu pomocí širokého nože rozetřeme na vršek i po obvodu dortu, který nakrájíme na kostky a zdobíme půlkami vlašských ořechů. |