Dort s krémem z kokosu a citronu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort s krémem z kokosu a citronu
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23345 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
10 polévková lžíce | Citronová šťáva |
490 g | Cukr moučkový |
185 g | Kokos - mletý (Kopra) |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
200 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
8 ks | Vejce slepičí |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 103g |
---|---|
Cholesterol | 440,5mg |
Draslík | 144,5mg |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,7mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 47,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kokos - mletý (Kopra), Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dort s krémem z kokosu a citronu postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 180 °C. |
2 | Tři menší dortové formy vyložíme pečícím papírem a pomažeme máslem. |
3 | Do mísy prosejeme mouku se solí. |
4 | Ve vodní lázni umixujeme šest vajíček do pěny, postupně zašleháme 150 gramů moučkového cukru a šleháme zhruba deset minut. Stáhneme ze sporáku, vmícháme ustrouhanou citronovou kůru z půlky citronu a jednu lžíci citronové šťávy. Nakonec postupně vmícháme 70 gramů kokosové moučky a mouku se solí. |
5 | Hotové těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je hotové. Ve formách necháme korpusy zchladnout asi tři minuty, poté překlopíme na mřížku, kde korpusy vychladnou. |
6 | V míse ušleháme zbylá vejce s Maizenou. |
7 | V rendlíku smícháme zbylé máslo, cukr, citronovou kůru i šťávu, vodu a za stálého míchání přivedeme do varu na mírném plameni. Rychle zašleháme vejce se škrobem a zhruba pět minut vaříme, opět neustále metlou šleháme. Poté stáhneme ze sporáku, aby se nám netvořil škraloup, přikryjeme rendlík fólií. |
8 | Připravíme na dort polevu. Utřeme 115 gramů másla se stejným množstvím moučkového cukru. Poté vetřeme strouhanou citronovou kůru z jednoho citronu a citronové šťávy tolik, aby nám vznikla hmota, kterou lze lehce roztírat. |
9 | Všechny korpusy spojíme polevou, kterou natřeme na vršek dortu i po jeho obvodu. Na celý dort nasypeme 115 gramů kokosové moučky a lehce ji vmáčkneme do polevy. |