Dort s čokoládovo-smetanovou polevou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort s čokoládovo-smetanovou polevou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 23461 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
140 g | Čokoláda na vaření |
300 g | Cukr moučkový |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
225 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko plnotučné |
385 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
2 kávová lžička | Tresť vanilková |
4 ks | Vaječný bílek slepičí |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
125 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 98g |
---|---|
Cholesterol | 460,2mg |
Draslík | 244,5mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 451,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Tresť vanilková, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda na vaření, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dort s čokoládovo-smetanovou polevou postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 180 °C. |
2 | Dvě menší dortové formy vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. |
3 | Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem. |
4 | Umixujeme změklé máslo s cukrem do hladkého krému. Postupně zašleháme žloutky a vanilkovou esenci. Poté střídavě mouku a mléko. |
5 | V jiné míse do tuhého sněhu našleháme bílky se solí. Sníh zamícháme do máslové směsi a hotové těsto vlijeme rovnoměrně do připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny. |
6 | Upečené korpusy necháme asi pět minut chladnout ve formách, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. |
7 | K přípravě polevy rozpustíme ve vodní lázni čokoládu, do níž po rozpuštění zamícháme kysanou smetanu. |
8 | Polevou spojíme oba korpusy a potřeme celý dort. Zdobíme pomocí nože či stěrky různými vzory. |