Polévka se sýrem a kukuřicí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka se sýrem a kukuřicí
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23481 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
250 g | Brambory |
4 krajíc | Chléb konzumní |
350 g | Kukuřice cukrová nakládaná |
60 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko polotučné |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 ml | Olej olivový |
2 ks | Šalotka |
10 ks | Šalvěj čerstvá |
450 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
120 g | Sýr Čedar |
200 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 113,3mg |
Draslík | 777,2mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,6mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kukuřice cukrová nakládaná, Šalotka, Šalvěj čerstvá, Sýr Čedar, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka se sýrem a kukuřicí postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve připravíme krutony. Z chleba odkrojíme kůrku a střídku nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej a kostičky chleba dozlatova opečeme. Hotové krutony osušíme na savých kuchyňských utěrkách. |
2 | V hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme šalotky a při nízké teplotě za občasného míchání opékáme 5 minut doměkka. Přidáme brambory, mícháme a opékáme pouze 2 minuty. |
3 | Přidáme mouku a za stálého míchání restujeme. Hrnec odstavíme, vmícháme víno, postupně zapracujeme mléko. Polévku vrátíme zpět na oheň a stálého míchání přivede k varu. Teplotu snížíme a vaříme, až brambory změknou. |
4 | Přimícháme kukuřici, sýr, šalvěj, smetanu a zahříváme, až se sýr roztaví. Polévku podáváme v předehřátých miskách, ozdobenou krutony a šalvějí. |