Kořeněná vánočka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kořeněná vánočka
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 2353 |
Ingredience
1 kávová lžička | Anýz celý |
0,5 kávová lžička | Badyán |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 ks | Cukr vanilka |
50 g | Droždí |
0,5 ks | Hřebíček mletý |
50 g | Hrozinky |
50 g | Kandované ovoce |
50 g | Mandle |
150 g | Máslo čerstvé |
0,3 l | Mléko polotučné |
1 kg | Mouka polohrubá |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 86g |
---|---|
Cholesterol | 94,5mg |
Draslík | 338,5mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 96,4mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,2mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anýz celý, Citronová kůra, Droždí, Hřebíček mletý, Hrozinky, Kandované ovoce, Mandle, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Badyán, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kořeněná vánočka postup přípravy receptu:
1 | Přepuštěné máslo smícháme s moukou, přidáme kvásek z droždí, trochy vlažného mléka a špetky cukru, cukr, žloutky, sůl, mléko, citrónovou kůru, vanilku, tlučený badyán, anýz a hřebíček, sekané mandle, hrozinky, kandované ovoce a zaděláme těsto. Necháme v teple vykynout. |
2 | Z vykynutého těsta upleteme vánočku a necháme jí na plechu ještě chvíli kynout. |
3 | Pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu. |