Rizoto z Amalfi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto z Amalfi
Rizoto z Amalfi
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23662 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
150 g | Garnát obecný |
20 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mušle srdcovky |
70 ml | Olej olivový |
250 g | Olihně |
60 g | Petržel - nať |
300 g | Rýže jasmínová |
5 g | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
1 l | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 228,9mg |
Draslík | 918,6mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 31,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 33,0mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Mušle srdcovky, Olihně, Sůl, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garnát obecný, Máslo čerstvé, Olej olivový, Petržel - nať, Rýže jasmínová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto z Amalfi postup přípravy receptu:
1 | Mušličky omyjeme a dáme do mísy se studenou osolenou vodou. Scedíme, nasypeme do pánve s nasekanou petrželkou, lžící oleje a polovinou sklenky bílého vína. Za občasného potřesení pánví necháme mušličky pod pokličkou otevřít. Pánev stáhneme ze sporáku, mušličky vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy. Skořápky a mušle, které se neotevřely, vyhodíme. Pár celých mušliček si uschováme na ozdobu. |
2 | Oloupeme garnáty, odstraníme z nich černé střívko. Z olihní stáhneme vnější blánu, vykucháme a pokrájíme na proužky. Oloupeme cibuli a jemně pokrájíme. Oloupeme stroužek česneku a rozdrtíme. Zbývající petrželku nasekáme. |
3 | Na zbývajícím oleji osmažíme cibuli, česnek a trochu petrželky tak, aby se nezbarvily dohněda. Přidáme garnáty, pokrájíme olihně. Za občasného míchání 3 minuty smažíme. Olihně a garnáty vyjmeme a udržujeme teplé. |
4 | Do téže pánve nasypeme rýži a za neustálého míchání 1-2 minuty smažíme. Zalijeme zbývajícím bílým vínem a necháme prudce vyvařit. Postupně přiléváme horký rybí vývar a za občasného zamíchání rýži 15-18 minut vaříme. Několik minut před koncem vaření přidáme do rýže garnáty, pokrájíme olihně a vyloupeme mušle. |
5 | Stáhneme rizoto ze sporáku, jakmile bude měkké al dente, vmícháme na kousky pokrájené máslo, posypeme zbývající petrželkou a necháme chvíli pod pokličkou. Přendáme na servírovací mísu, ozdobíme uschovanými celými mušličkami a podáváme. |