Rizoto se slávkami a mušličkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto se slávkami a mušličkami
Rizoto se slávkami a mušličkami
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 23663 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
30 g | Máslo čerstvé |
300 g | Mušle slávky |
80 ml | Olej olivový |
1 ks | Paprika červená |
5 g | Pepř černý celý |
60 g | Petržel - nať |
300 g | Rýže Basmati |
5 g | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
1 l | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 30,0mg |
Draslík | 689,3mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 682,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 58,7mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Mušle slávky, Paprika červená, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Petržel - nať, Rýže Basmati mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto se slávkami a mušličkami postup přípravy receptu:
1 | Mušličky omyjeme a necháme v míse se studenou osolenou vodou. Oškrábeme slávky a omyjeme pod tekoucí vodou. Oloupeme česnek a cibuli. Cibuli nasekáme a česnek rozdrtíme. Petrželku nasekáme. |
2 | Do dvou různých pánví dáme na sporák scezené mušličky a slávky. Do každé přidáme půl stroužku česneku, lžíci oleje, petrželku a 3 lžíce bílého vína. Pod pokličkou necháme mušle a slávky otevřít za občasného potřesení pánví. |
3 | Stáhneme pánev ze sporáku, vyloupeme mušle a slávky ze skořápek a dáme do mísy. Skořápky, slávky i mušličky, které se neotevřely, vyhodíme. Tekutinu, v níž se vařily, scedíme a uschováme. Očistíme papriku a pokrájíme na kostičky. Povaříme v osolené vodě a odložíme stranou. |
4 | V hrnci uvedeme do varu rybí vývar spolu s tekutinou, v níž se vařily slávky a mušličky. V pánvi rozehřejeme 10 g másla a zbývající olej. Osmažíme nasekanou cibuli, přisypeme rýži a za častého míchání 1-2 minuty smažíme. |
5 | Přilijeme zbývající bílé víno a necháme vyvařit. Postupně přiléváme vařící se rybí vývar a za občasného zamíchání rýži 15-18 minut vaříme. Pět minut před koncem vaření přidáme na kostičky pokrájenou papriku a všechny vyloupané mušle a slávky. Rizoto al dente stáhneme ze sporáku, vmícháme na kousky pokrájené zbývající máslo a necháme dojít. Servírujeme posypané nasekanou petrželkou a čerstvě mletým pepřem. |