Artyčoky s bylinkami a rajčatovou salsou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Artyčoky s bylinkami a rajčatovou salsou
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | kruh |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (17%) |
ID receptu: | 23668 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
2 ks | Artyčoky |
1 ks | Bazalka |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Ocet Sherry |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel - nať |
5 ks | Rajčata |
50 ml | Sherry brandy |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 70g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 62g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 96,6mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Bazalka, Česnek, Cibule, Olej rostlinný, Rajčata, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet Sherry, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Sherry brandy mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Artyčoky s bylinkami a rajčatovou salsou postup přípravy receptu:
1 | Artyčoky omyjeme, dáme okapat a rozpůlíme. |
2 | Rajčata necháme na 30 sekund spařit ve vroucí vodě, poté je oloupeme, vyjmeme semínka a rajčata nakrájíme na menší kostky. |
3 | Jemně nasekaný česnek a cibuli osmahneme na rozehřátém oleji, přidáme k nim rajčata a restujeme na oleji ještě asi 8 minut. Poté necháme vychladnout. |
4 | Smícháme sherry a sherry ocet, postupně přiléváme a všleháváme olivový olej. Zálivku smícháme s rajčaty, přidáme nasekané snítky bylinek, sůl, pepř a dle chuti cukr. Salsu zvolna vaříme, dokud nezhoustne. Dbáme přitom na odpařování. |
5 | Artyčoky naklademe do misky a zalijeme salsou. Přikryjeme a necháme uležet v chladničce alespoň 3 hodiny. |
Poznámka
Bylinky můžeme použít podle chuti i jiné, např. oregano nebo majoránku.