Rýže po námořnicku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýže po námořnicku
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 23688 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
40 g | Cibule |
150 g | Garnát obecný |
30 g | Máslo čerstvé |
300 g | Mušle slávky |
300 g | Mušle srdcovky |
300 g | Mušle svatojakubské |
60 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
40 g | Petržel - nať |
300 g | Rýže Arborio |
5 g | Sůl |
200 ml | Víno bílé |
1 l | Vývar rybí |
200 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 80g |
---|---|
Cholesterol | 120,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,1mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Mušle slávky, Mušle srdcovky, Sůl, Víno bílé, Vývar rybí, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garnát obecný, Máslo čerstvé, Mušle svatojakubské, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rýže Arborio mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýže po námořnicku postup přípravy receptu:
1 | Odrhneme všechny mušle a omyjeme je pod tekoucí vodou, oloupeme ocásky garnátů, odstraníme z nich černé střívko a dáme stranou. Oloupeme česnek a cibuli, tu nasekáme. Petrželku také jemně nasekáme, očištěné houby pokrájíme na plátky. |
2 | Mušle děláme odděleně na třech pánvích. Do každé přidáme 1/2 stroužku česneku, lžíci oleje, trochu nasekané petrželky a 2 lžíce bílého vína. Na středním plameni necháme plody moře za občasného zatřesení pánvemi zakrytými pokličkami otevřít. |
3 | Až se otevřou, stáhneme je z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme je do jedné mísy. |
4 | Skořápky a všechny mušle, které se neotevřely, vyhodíme, jemně scedíme tekutinu z jejich vaření a uschováme ji. |
5 | V hrnci uvedeme k varu rybí vývar s trochou tekutiny z vaření měkkýšů. |
6 | Do pánve nalijeme 2 lžíce oleje a smažíme na něm za častého míchání 2-3 minuty pokrájené houby. Osolíme je a opepříme mletým pepřem, vyjmeme je a dáme stranou. |
7 | Do stejné pánve nasypeme oloupané ocásky garnátů a 2 minuty je smažíme, osolíme je a opepříme. |
8 | V jiné pánvi rozehřejeme 10 g másla se zbývajícím olejem a osmažíme na této směsi cibuli. Přisypeme rýži a za častého míchání ji smažíme 1-2 minuty. |
9 | Přilijeme zbývající bílé víno a na prudkém ohni ho necháme vyvařit. Pak postupně přiléváme vařící rybí vývar a za občasného zamíchání vaříme rýži 15-18 minut. |
10 | Tři minuty před koncem vaření přidáme do rýže houby, ocásky garnátů a vyloupané měkkýše. |
11 | Když je rýže měkká, stáhneme ji z ohně, vmícháme na kousky pokrájené zbývající máslo. |
12 | Hotové rizoto necháme chvíli pod pokličkou dojít, pak ho přemístíme na servírovací mísu, posypeme zbývající nasekanou petrželkou, trochou čerstvě mletého pepře a horké podáváme. |