Rizoto s okounem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto s okounem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23693 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
10 g | Bazalka |
50 g | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
100 g | Hrášek |
30 g | Máslo čerstvé |
80 g | Mrkev kořen |
400 g | Okoun říční |
60 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
40 g | Petržel - nať |
300 g | Rýže Arborio |
5 g | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
1 l | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 67g |
---|---|
Cholesterol | 9,0mg |
Draslík | 436,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 389,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer řapíkatý, Česnek, Hrášek, Sůl, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Okoun říční, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rýže Arborio mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto s okounem postup přípravy receptu:
1 | Oškrábeme z ryby šupiny, vykucháme ji, pokrájíme na kousky. Připravenou zeleninu omyjeme a jemně nasekáme. |
2 | Omyjeme petrželku a bazalku a odděleně nasekáme. |
3 | V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a trochu na něm osmažíme nasekanou mrkev a celer, půl stroužku oloupaného česneku a trochu nasekané petrželky a bazalky. |
4 | Přidáme hrášek a rovněž pár minut smažíme, přisypeme rýži a smažíme ji za častého míchání 1-2 minuty, přilijeme bílé víno a na prudkém plameni ho necháme vyvařit. |
5 | Postupně přiléváme po naběračkách vařící rybí vývar a na středním plameni vaříme rýži za občasného zamíchání 15-18 minut. |
6 | Mezitím vytřeme zbytkem oleje nepřilnavou pánev, olej rozehřejeme a smažíme na něm 2-3 minuty na prudkém plameni po všech stranách pokrájené, osolené a opepřené ryby. Pět minut před koncem vaření je přidáme k rýži. |
7 | Měkké rizoto al dente stáhneme z ohně, vmícháme do něj na kousky pokrájené máslo, zbývající nasekanou petrželku, necháme chvíli pod pokličkou dojít a podle chuti přisolíme a opepříme. |
8 | Ihned podáváme. |