Bramborový nákyp se sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborový nákyp se sýrem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vzduch |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (26%) |
ID receptu: | 2373 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1 kg | Brambory |
0,5 l | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Olej stolní |
1 polévková lžíce | Pažitka |
1 kávová lžička | Sůl |
250 g | Sýr Ementál (Primátor) |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 169,1mg |
Draslík | 733,1mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,2mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Olej stolní, Pažitka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborový nákyp se sýrem postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Rozdělíme do 3 vrstev. Vymastíme si zapékací mísu olejem a klademe plátky brambor. Každou vrstvu osolíme, posypeme pažitkou, zalijeme částí mléka s rozšlehanými vejci a nastrouhaným sýrem. To samé opakujeme i u dalších vrstev včetně poslední. |
2 | Nákyp pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. |
3 | Hotový nákyp krájíme na kostky nebo výseče, záleží na tvaru zapékací mísy. |
Poznámka
Pokud chceme mít nákyp napovrchu křupavý, tak poslední vrsvu navíc posypeme před pečením ještě asi 50 g nastrouhaného sýru.