Olihně s bramborami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Olihně s bramborami
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 23823 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
500 g | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
50 ml | Olej olivový |
800 g | Olihně |
5 g | Pepř černý mletý |
30 g | Petržel - nať |
500 g | Rajčata |
5 g | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 466,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,4mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Chilli paprička, Olihně, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Olihně s bramborami postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme brambory, pomocí vhodného nástroje okrájíme polovinu na úhledné kuličky a uvaříme je v páře do měkka. Druhou polovinu brambor nasypeme do hrnce, zalijeme je studenou vodou, osolíme ji a uvedeme do varu. |
2 | V jiném hrnci s vařící vodou spaříme rajčátka, oloupeme, zbavíme semínek a nasekáme. Omyjeme a nasekáme petrželku. |
3 | Oloupeme stroužek česneku vhodíme s papričkou do pánve se 3 lžícemi oleje a oboje osmažíme. Přisypeme dobře omyté a osušené kroužky olihní, osmažíme je, pak je vyjmeme a udržuje teplé. Do stejné pánve nasypeme nasekaná rajčátka, osolíme je, přidáme špetku čerstvě mletého pepře a za občasného zamíchání je asi 5 minut dusíme. Pak přidáme kroužky olihní a dusíme je na mírném plameni 10 minut. |
4 | Jakmile jsou brambory uvařené, scedíme je, propasírujeme sítem a přemístíme je do mísy. Přidáme k nim zbývající olej a nasekanou petrželku. Kaši dáme na servírovací mísu, na ni kroužky olihní s omáčkou, do středu brambory okrájené na kuličky a uvařené v páře a hotový pokrm podáváme. |