Mořský jazyk na normandský způsob - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mořský jazyk na normandský způsob
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | Kolmanova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (32%) |
ID receptu: | 23947 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Ryba | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
40 g | Cibule |
0,5 ks | Citrony |
40 g | Máslo čerstvé |
400 g | Mořský jazyk |
2 špetka | Pepř černý mletý |
10 g | Petržel kudrnka |
1 kávová lžička | Sůl |
1500 ml | Víno bílé |
200 ml | Voda pitná |
Slávky | |
30 g | Cibule |
20 ks | Mušle slávky |
1 špetka | Pepř černý mletý |
10 g | Petržel kudrnka |
1 kávová lžička | Sůl |
500 ml | Voda pitná |
Ústřice | |
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Ústřice |
300 ml | Voda pitná |
Žampiony | |
20 g | Máslo čerstvé |
60 g | Žampiony čerstvé |
Omáčka | |
20 g | Máslo čerstvé |
15 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 408g |
---|---|
Cholesterol | 3g |
Draslík | 34g |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 6,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 855,3mg |
Vitamín E | 56,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 454,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Citrony, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Cibule, Mušle slávky, Sůl, Voda pitná, Sůl, Ústřice, Voda pitná, Žampiony čerstvé, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mořský jazyk, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mořský jazyk na normandský způsob postup přípravy receptu:
1 | Rybu očistíme, zbavíme černé kůže, ostatní zbavíme šupin, hlavu šikmo odřízneme. |
2 | Pekáček vymažeme máslem, vložíme do něj rybu, přisypeme posekanou petrželku, cibuli pokrájenou na kolečka, sůl, pepř, bobkový list a vymačkáme půlku citronu. |
3 | Zalijeme vínem a vodou, pekáček zakryjeme druhým pekáčkem nebo alobalem a dáme zapéct. Pečeme asi 15 minut. |
4 | Mezitím uvaříme slávky ve slané vodě, do které přidáme pokrájenou cibulku, posekanou petrželku a špetku pepře. |
5 | Zvlášť uvaříme 4 ústřice v osolené vodě. Obojí vaříme jen několik minut. |
6 | Žampiony nakrájíme na plátky a 2 minuty orestujeme na másle. |
7 | Upečenou rybu vyndáme z pekáčku, položíme na oválný talíř, šťávu z pekáčku smícháme s vývarem ze slávek, přecedíme přes sítko a necháme v hrnci vyvařit, až zbydou asi 2 decilitry tekutiny. |
8 | Lžíci másla a lžíci mouky spolu smícháme a vmícháme do omáčky. Povaříme 4 minuty, potom ještě přidáme 2 lžíce smetany a dva rozkvedlané žloutky. Omáčku dobře rozmícháme. |
9 | Rybu na talíři obložíme plátky žampionů, slávkami vyndanými z lastur a ústřicemi. |
10 | Vše přelijeme smetanovou omáčkou. |