Sauerbraten - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sauerbraten
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 135 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 23959 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Marináda | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr třtinový |
0,5 kávová lžička | Hořčice |
0,5 kávová lžička | Nové koření mleté |
5 polévková lžíce | Ocet vinný červený |
4 ks | Pepř černý celý |
300 ml | Víno červené |
Sauerbraten | |
300 g | Brambory rané |
750 g | Hovězí maso zadní |
400 ml | Hovězí vývar základní |
8 ks | Hřebíček |
2 polévková lžíce | Hrozinky |
2 kávová lžička | Maizena - kukuřičný škrob |
400 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej kukuřičný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Tuřín |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 108,8mg |
Draslík | 796,0mg |
Vláknina | 33g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,1mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Cukr třtinový, Ocet vinný červený, Pepř černý celý, Víno červené, Hovězí vývar základní, Hřebíček, Hrozinky, Olej kukuřičný, Sůl, Tuřín, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Nové koření mleté, Brambory rané, Hovězí maso zadní, Maizena - kukuřičný škrob, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sauerbraten postup přípravy receptu:
1 | Všechny suroviny na přípravu marinády kromě hořčice dáme do kastrůlku. Zahřejeme je téměř k varu, potom kastrůlek odstavíme a vmícháme hořčici. |
2 | Do masa zapícháme hřebíčky, maso dáme do zapékací mísy, přelijeme je marinádou a přikryté necháme 2 dny marinovat v chladničce. |
3 | Asi hodinu před zahájením tepelné úpravy maso vyjmeme z marinády a osušíme. Marinádu prozatím odložíme. |
4 | Troubu předehřejeme na 150 stupňů Celsia. |
5 | V kastrolu rozpálíme olej a maso na něm opékáme ze všech stran asi 10 minut. |
6 | Do kastrolu procedíme marinádu a přidáme vývar. Kastrol přikryjeme pokličkou a maso v troubě hodinu pečeme. Během pečení je často obracíme a podléváme vypečenou šťávou. |
7 | Nakrájenou zeleninu vaříme ve vodě asi 3 minuty, potom ji přeneseme do kastrolu k masu a pečeme další hodinu. |
8 | Maso a zeleninu dáme na mísu a udržujeme teplé. |
9 | Do šťávy v kastrolu přidáme hrozinky. |
10 | Kukuřičný škrob /maizenu/ rozmícháme ve vodě přidáme do šťávy. Šťávu vaříme na mírném ohni 3 minuty do zhoustnutí. Podle chuti osolíme a opepříme. |
11 | Maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a přidáme zeleninu. |
Poznámka
Maso je nutné dva dny předem marinovat.