Mandlovo-datlové kuličky z mletého masa - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mandlovo-datlové kuličky z mletého masa
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | kruh |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (17%) |
ID receptu: | 24064 |
Kategorie: | Jednohubky, Kanapky, Tapas |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
4 ks | Cibule |
0,5 ks | Citrony |
130 g | Datle |
100 ml | Hovězí vývar základní |
30 g | Mandle |
0,3 kávová lžička | Nové koření celé |
3 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
100 g | Rýže Basmati |
4 polévková lžíce | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
500 g | Vepřové maso mleté |
100 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 151,3mg |
Draslík | 867,4mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,1mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Citrony, Datle, Hovězí vývar základní, Mandle, Nové koření celé, Olej rostlinný, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Vepřové maso mleté, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Rýže Basmati mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mandlovo-datlové kuličky z mletého masa postup přípravy receptu:
1 | Rýži přebereme, promyjeme nejdříve studenou a poté horkou vodou, aby se odplavil škrob, vložíme do vroucí osolené vody, vaříme asi 15 minut do odpaření vody. |
2 | Mandle nasekáme a nasucho opražíme na prudším ohni. |
3 | K uvařené rýži přimícháme mleté maso, vejce, opražené mandle a nadrobno nasekané vypeckované datle. Přidáme sůl a pepř, promícháme. Z půlky citronu vylisujeme šťávu a vmícháme do směsi. |
4 | Z takto připravené směsi tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm. Obalujeme je ve strouhance a klademe do pánve na rozehřátý olej, krátce opékáme. |
5 | Na jiné pánvi osmahneme na rozehřátém oleji na jemno nasekanou cibuli. Když zesklovatí, zalijeme ji bílým vínem a vývarem, ochutíme bobkovým listem a novým kořením. Dusíme na mírném ohni 10-15 minut. |
6 | Opečené masové kuličky povaříme v takto připravené omáčce ještě asi 10 minut na mírném ohni. |
Poznámka
Kuličky z masové směsi s mandlemi a datlemi chutnají jak horké, tak i studené, podávané s chlebem.