Pečené hovězí maso se smetanovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečené hovězí maso se smetanovou omáčkou
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | spekarek |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (17%) |
ID receptu: | 24066 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
75 g | Anglická slanina |
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
20 g | Chléb konzumní |
1 ks | Cibule |
1000 g | Hovězí svíčková |
2 ks | Hřebíček |
4 ks | Jalovec |
30 g | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
350 ml | Ocet vinný |
1 g | Pepř černý mletý |
2 ks | Petržel kořen |
1 špetka | Rozmarýn sušený |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 špetka | Tymián sušený |
350 ml | Voda pitná |
200 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 152,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 7g |
Vitamín B6 | 1,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 103,9mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Hovězí svíčková, Hřebíček, Ocet vinný, Petržel kořen, Rozmarýn sušený, Sůl, Tymián sušený, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečené hovězí maso se smetanovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme nálev. V hrnci převaříme vodu a ocet. K vroucímu nálevu přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer, na kolečka nakrájenou cibuli, koření. Všechnu zeleninu s kořením necháme přejít varem. Přestaneme vařit, necháme zcela vychladit. Do vychladlého nálevu ponoříme maso a v nálevu necháme 5 dnů. Po 5 dnech maso vyjmeme z nálevu. |
2 | Naložené maso protkneme proužky slaniny. V pekáčku rozpustíme máslo a orestujeme na něm připravené maso ze všech stran. Orestované maso zalijeme 500 ml nálevu s cibulí, zeleninou a kořením. Přidáme chléb a celou směs vložíme do předem vyhřáté trouby. Maso pečeme při 200 stupních Celsia 2 hodiny. |
3 | Po dvou hodinách pekáček s masem vyndáme z trouby. Výpek přelijeme přes síto. K hladké omáčce přimícháme smetanu a přivedeme k varu. Vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Dle chuti osolíme a opepříme. Nakrájené maso poléváme omáčkou. |
Poznámka
Jako přílohu podáváme knedlíky.