Olihně s olivami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Olihně s olivami
Olihně s olivami
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 24086 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 stroužek | Česnek |
40 ml | Olej olivový |
600 g | Olihně |
50 g | Olivy zelené |
5 g | Pepř černý mletý |
40 g | Petržel - nať |
500 g | Rajčata |
5 g | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 349,5mg |
Draslík | 791,3mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 41,9mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Olihně, Rajčata, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Olivy zelené, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Olihně s olivami postup přípravy receptu:
1 | Olihně vykucháme, stáhneme z nich vnější blánu, omyjeme je, osušíme, pokrájíme na kousky. Ve vařící vodě spaříme rajčata, scedíme je, oloupeme, zbavíme semínek, dáme okapat do cedníku a pokrájíme. Oloupeme stroužek česneku, omyjeme, lehce podrtíme. Omyjeme petrželku a jemně nasekáme. Olivy pokrájíme na kolečka a dáme stranou. |
2 | V pánvi rozehřejeme olej se stroužkem česneku, přidáme pokrájené olihně, za občasného zamíchání je 2-3 minuty smažíme. Osolíme a opepříme, přilijeme bílé víno a na prudším plameni ho necháme vyvařit. Vyjmeme z pánve olihně a dáme stranou. |
3 | Do stejné pánve vhodíme pokrájená rajčata a bobkový list, špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře, na středním plameni rajčata 7-8 minut dusíme za občasného zamíchání. Přidáme do omáčky pokrájené olivy a olihně, které jsme dali stranou, a dusíme vše další 3-4 minuty. Hotový pokrm posypeme nasekanou petrželkou a horký podáváme na stůl. |