Klasické boloňské špagety - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Klasické boloňské špagety
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 24108 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
220 g | Hovězí maso mleté |
2 ks | Játra kuřecí |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
125 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
75 g | Šunka dušená |
10 dkg | Sýr Parmezán |
450 g | Těstoviny Spaghettini |
125 ml | Víno bílé |
300 ml | Vývar drůbeží |
50 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 85g |
---|---|
Cholesterol | 445,9mg |
Draslík | 583,4mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,0mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Cibule, Hovězí maso mleté, Játra kuřecí, Muškátový oříšek, Sůl, Sýr Parmezán, Víno bílé, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Smetana 33% (šlehačka), Šunka dušená, Těstoviny Spaghettini, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Klasické boloňské špagety postup přípravy receptu:
1 | V hlubokém rendlíku na oleji orestujeme drobně pokrájenou cibuli, mrkev, jeden řapík celeru, na kostky nakrájené houby. Přidáme šunku, maso a smažíme, až maso změní barvu. Poté přidáme pokrájená játra, protlak a ještě asi dvě minuty smažíme. Do směsi vlijeme víno, vývar, přisypeme koření, promícháme a pod poklicí vaříme zhruba hodinu. Poté přimícháme šlehačku a už bez poklice vaříme na mírném plameni, až omáčka zhoustne. |
2 | V mezičase ve větším hrnci uvaříme špagety na zkus. Těstoviny scedíme, necháme řádně okapat a udržujeme je v teple. |
3 | Když je omáčka hotová, vsypeme těstoviny do mísy, zalijeme omáčkou, ozdobíme posekanou petrželkou a podáváme. Strouhaný parmazán podáváme ve zvláštní misce. |