Luisianské gumbo - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Luisianské gumbo
Luisianské gumbo
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 24119 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kmín římský |
1 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
350 g | Krevety tygří - loupané |
350 g | Mořský ďas |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
180 g | Okra - Ibišek jedlý |
2 polévková lžíce | Olej kukuřičný |
1 ks | Paprika červená |
1 ks | Paprika zelená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
1 polévková lžíce | Tabasco |
350 g | Treska aljašská |
1200 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 97,4mg |
Draslík | 947,6mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,6mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Kmín římský, Koriandr čerstvý, Mořský ďas, Okra - Ibišek jedlý, Olej kukuřičný, Paprika červená, Paprika zelená, Rajčata, Sůl, Tabasco, Treska aljašská, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří - loupané, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Luisianské gumbo postup přípravy receptu:
1 | V kastrolu rozehřejeme polovinu oleje. Přidáme okru a opékáme ji za častého míchání 5 minut dozlatova. Okru přeneseme na talíř. Do kastrolu dáme zbývající olej, cibuli a celer a opékáme 5 minut. Přidáme česnek a opékáme 1 minutu. Přimícháme mouku, cukr, římský kmín a podle chuti osolíme a opepříme. Postupně přimícháme rybí vývar, omáčku přivedeme za stálého míchání k varu a zvolna vaříme 2 minuty. |
2 | Do kastrolu vrátíme odloženou okru, přidáme rajčata, papriky a kastrol zakryjeme pokličkou, zmírníme oheň a za občasného míchání dusíme 10 minut. Mezitím vyloupeme krevety, rybí maso nakrájíme na kostky. |
3 | Přidáme petrželku a koriandr a podle chuti tabasco. Do pokrmu opatrně vmícháme rybí maso a krevety, kastrol zakryjeme a pozvolna dusíme 5 minut, dokud krevety nezmění barvu. Gumbo upravíme na nahřátou mísu a podáváme. |