Pražma se sezamem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pražma se sezamem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 24129 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
800 g | Květák |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
30 g | Petržel - nať |
150 g | Pórek |
1200 g | Pražma |
40 g | Šalotka |
30 g | Sezam - semena |
5 g | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 201,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 118,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Květák, Pražma, Šalotka, Sezam - semena, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pražma se sezamem postup přípravy receptu:
1 | Oškrábeme z ryb šupiny, vykucháme je, vykrájíme z nich plátky a osolíme. Oloupeme šalotku a jemně nasekáme. Odřízneme z pórku kořínky a tvrdou vrchní zelenou část, oloupeme tvrdé vnější listy a pórek pokrájíme na kolečka. Omyjeme petrželku, osušíme ji a jemně nasekáme. |
2 | Očistíme květák, rozdělíme na růžičky a omyjeme ve větším množství studené vody. Scedíme je a povaříme 4-5 minut v páře. Mírně opražíme bez tuku v troubě předehřáté na 180 °C nebo v nepřilnavé pánvi na sporáku sezamová semínka. Obalíme rybí plátky z jedné strany v semínkách, rozložíme je v pekáči obalenou stranou nahoru, zalijeme bílým vínem, 2 lžícemi oleje a dáme asi na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C. |
3 | Mezitím osmažíme v pánvi na zbývajícím oleji nasekanou šalotku. Přidáme růžičky květáku a smažíme je 3-4 minuty. Osolíme, opepříme a posypeme nasekanou petrželkou. |
4 | Přemístíme opatrně rybí plátky na servírovací mísu, procedíme šťávu z pekáče, v hrníčku ji na prudkém plameni trochu vyvaříme a hotovou šťávou ryby přelijeme. Rybí plátky podáváme s růžičkami květáku. |