Brusinkový krém - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Brusinkový krém
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | spekarek |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (17%) |
ID receptu: | 24151 |
Kategorie: | Krémy |
Ingredience
Omáčka z rajčat se slaninou | |
---|---|
200 g | Anglická slanina |
50 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
50 g | Cibule |
50 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g | Mrkev kořen |
1 g | Paprika mletá sladká |
1 g | Pepř černý mletý |
50 g | Pórek |
400 g | Protlak rajčatový |
500 g | Rajčata |
1 g | Sůl |
1 g | Tymián sušený |
5 l | Vývar zeleninový |
Brusinkový krém | |
100 g | Kompot brusinkový |
30 g | Křen nakládaný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
200 ml | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 29,6mg |
Draslík | 969,0mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,8mg |
Vitamín E | 4,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Paprika mletá sladká, Rajčata, Sůl, Tymián sušený, Křen nakládaný, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pórek, Protlak rajčatový, Vývar zeleninový, Kompot brusinkový, Pepř černý mletý, Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Brusinkový krém postup přípravy receptu:
1 | Brusinkový kompot rozmícháme s hovězím vývarem, poté krátce povaříme. K brusninkám i vývaru přidáme víno a křen. Vše zamícháme, opět přivedeme k varu. Celou směs vaříme, dokud nezhoustne. Nakonec vše promícháme s omáčkou z rajčat se slaninou, kterou připravíme podle níže uvedeného stejnojmenného receptu. Vše ještě prohřejeme, podle chuti osolíme a opepříme. |
2 | Tuto omáčku podáváme k pečenému říčnímu okounovi. |
3 | Omáčka z rajčat se slaninou: |
4 | Na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, vsypeme rajčata, zbavená slupek a zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem, nakonec dochutíme česnekem a tymiánem. |
5 | Směs vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto. |
6 | Omáčku nakonec zahustíme jíškou. Jíšku nyní připravíme následovně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku a mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.