Telecí terina se zeleným pepřem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 165 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí terina se zeleným pepřem
Telecí terina se zeleným pepřem
Celkový čas: | 165 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 24266 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
mleté maso | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Nakládaný zelený pepř |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2 špetka | Rozmarýn čerstvý |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 špetka | Tymián čerstvý |
2 ks | Vejce slepičí |
500 g | Vepřový bok |
1 dl | Vývar zeleninový |
Telecí terina se zeleným pepřem | |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
2 ks | Citrony |
300 g | Cuketa |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 polévková lžíce | Nakládaný zelený pepř |
0,5 dl | Sherry brandy |
100 g | Slanina vepřová |
3 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
750 g | Telecí brzlík |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 701,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 148,5mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pepř bílý, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Vejce slepičí, Vepřový bok, Celer řapíkatý, Cibule, Citrony, Cuketa, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Vývar zeleninový, Mrkev kořen, Sherry brandy, Smetana 16% (pochoutková), Telecí brzlík mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř, Nakládaný zelený pepř nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí terina se zeleným pepřem postup přípravy receptu:
1 | Den před vařením této chutné teriny si namočíme telecí brzlík do studené vody. Vepřový bůček omyjeme, nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme bílým pepřem, posypeme čerstvým tymiánem, rozmarýnem a odložíme v zakryté míse do chladničky. |
2 | Druhý den telecí terinu povaříme 5 minut v čisté vodě, pak ji stáhneme a očistíme od žilek, vložíme zpět do vody, přidáme k němu 0,5 dl Sherry brandy, sůl, 1/2 lžíce celého zeleného pepře, očištěnou omytou cibuli, mrkev, celer a cuketu, vše pokrájené na kostičky. Brzlík se zeleninou vaříme 15 minut, scedíme a necháme vychladit. Vývar zachytíme do druhé nádoby. |
3 | Troubu zapneme na 180°C. Vepřový bůček jemně pomeleme na masovém strojku, přidáme k němu vajíčka, trošku vývaru (1/2 - 1dl) a dobře maso promícháme. Polovinou směsi vyložíme nádobu na terinu, rozložíme na ni polovinu pokrájené zeleniny, posypeme kuličkami zeleného pepře a rozložíme brzlík, který jsme rozkrájeli na 4 - 5 kusů. Brzlík pokryjeme druhou polovinou zeleniny, posypeme pepřem a nakonec rozložíme druhou polovinu mletého masa. Povrch pokryjeme tenkými plátky uzené slaniny, nádobu zakryjeme víkem, vložíme do hrnce s vroucí vodou a dáme do trouby. Pečeme přibližně 1 3/4 hodiny při 180°C. |
4 | Upečenou telecí terinu necháme vychladnout, pak ji zatížíme přiměřeným závažím a dáme do chladničky odležet. Podáváme ji druhý den s plátky ze 2 ks omytého citronu a čerstvou zeleninou. |