Slávky s cuketovým nákypem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slávky s cuketovým nákypem
Slávky s cuketovým nákypem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 24267 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
500 g | Cuketa |
20 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko polotučné |
1,5 kg | Mušle slávky |
50 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
300 g | Rajčata |
30 g | Šalotka |
5 g | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
100 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 174,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 86,1mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cuketa, Mušle slávky, Rajčata, Šalotka, Sůl, Vejce slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slávky s cuketovým nákypem postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si nákyp. Cukety omyjeme a pokrájíme na kostičky. Oloupeme šalotku, omyjeme ji, osušíme a jemně nasekáme. Omyjeme petrželku a nasekáme. V pánvi osmažíme na oleji šalotku, aniž by jsme ji nechali zbarvit. Přidáme kostičky cuket, krátce je smažíme, osolíme a opepříme, poté je na mírném plameni za občasného zamíchání 10-15 minut dusíme. |
2 | Propasírujeme cukety sítem do pánve a necháme je vysušit na mírném plameni tak, aby se jejich objem zmenšil o třetinu. Přemístíme propasírované cukety do mísy a necháme je vychladnout. Pak přidáme v mléce rozšlehané vejce, špetku soli, špetku pepře, nasekanou petrželku a dřevěnou vařečkou vše důkladně promícháme. Vytřete změklým máslem čtyři formičky, naplníme je cuketovou směsí a vaříme je asi 30 minut ve vodní lázni v troubě předehřáté na 180 °C. |
3 | Mezitím ve vařící vodě spaříme rajčata, scedíme je, oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na kostičky. Odrhneme slávky, omyjeme je, nasypeme do pánve, přidáme česnek, trochu omyté, osušené a nasekané petrželky, víno, olej a na středním plameni je pod pokličkou za občasného zatřesení pánví necháme otevřít. |
4 | Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek, skořápky a slávky, které se neotevřely, vyhodíme. Přecedíme jemným sítem nebo gázou tekutinu z jejich vaření a v pánvi ji na prudkém plameni necháme zčásti vyvařit. Přidáme na kostičky pokrájená rajčata, po špetce soli a pepře a vyloupané slávky. Prohřejte je a posypeme zbývající nasekanou petrželkou. Vyklopíme cuketové nákypy na servírovací mísu a podáváme je na stůl s omáčkou se slávkami. |