Rybí polévka s čočkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rybí polévka s čočkou
Rybí polévka s čočkou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 24346 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
250 g | Čočka jedlá |
6 ks | Hřebenatka |
150 g | Krevety tygří - loupané |
8 g | Majoránka |
60 g | Máslo čerstvé |
6 plátek | Mořský jazyk |
2 ks | Mrkev kořen |
500 g | Mušle slávky |
60 ml | Olej olivový |
300 g | Olihně |
10 g | Pepř černý mletý |
180 g | Petržel - nať |
100 g | Rajčata |
10 g | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
1 l | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 59g |
---|---|
Cholesterol | 287,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 51g |
Vitamín A | 708,4mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 108,0mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Cibule, Čočka jedlá, Hřebenatka, Majoránka, Mušle slávky, Olihně, Rajčata, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří - loupané, Máslo čerstvé, Mořský jazyk, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rybí polévka s čočkou postup přípravy receptu:
1 | V míse se studenou vodou necháme bobtnat 12 hodin čočku. Svážeme dohromady mrkev, celer, majoránku, bobkový list a petrželku. Nasekáme cibuli a osmažíme v pánvi na másle a vodě, přidáme scezenou čočku, zalijeme bílým vínem, rybím vývarem a 1/4 1 vody. Přidáme svazeček bylinek, zeleniny, rajčata a vše vaříme 1 hodinu, dokud nebude čočka měkká. Vyjmeme svazeček bylinek a zeleniny a vyhodíme. Do pánve scedíme čtvrtinu vařené čočky. Vše ostatní propasírujeme sítem, přidáme k celé čočce a vše udržujeme teplé. |
2 | Očistíme slávky, vhodíme do pánve, zakryjeme pokličkou a na prudkém plameni je necháme otevřít. Vyloupeme a udržujem teplé. Očistíme, vykucháme, promyjeme a pokrájíme olihně na kroužky, plátky mořského jazyka rozkrojíme na tři díly a hřebenatky na kousky. Dáme na oheň pánev s vodou, solí, zbývajícím vínem a zeleninou a vaříme 15 minut. Všechnu zeleninu vyhodíme. |
3 | Kusy mořského jazyka, kroužky olihní a pokrájené hřebenatky povaříme minutu ve vývaru. Scedíme a položíme na utěrku. V pánvi rozehřejeme máslo a smažíme 1-2 minuty ocásky mořských ráčků, osolíme a opepříme. Uvaříme čočku, vmícháme zbývající máslo, rozdělíme do talířů, přidáme kusy mořského jazyka, měkkýše a korýše, zastříkneme olejem, posypeme kadeřavou petrželkou a hotovou polévku podáváme. |