Polévka ze sušené tresky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 205 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka ze sušené tresky
Polévka ze sušené tresky
Celkový čas: | 205 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 24347 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
2 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
300 g | Hrách loupaný |
60 g | Kapary |
150 g | Listové těsto |
2 ks | Mrkev kořen |
100 ml | Olej olivový |
12 ks | Pepř černý celý |
300 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
60 g | Rozmarýn čerstvý |
5 g | Sůl |
500 g | Treska sušená |
1 ks | Vejce slepičí |
100 ml | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 91g |
---|---|
Cholesterol | 131,3mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 83g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 41,5mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 42,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Cibule, Pepř černý celý, Rajčata loupaná (konzervovaná), Rozmarýn čerstvý, Sůl, Vejce slepičí, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách loupaný, Kapary, Listové těsto, Mrkev kořen, Olej olivový, Treska sušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka ze sušené tresky postup přípravy receptu:
1 | Necháme v míse se studenou vodou bobtnat hrách 12 hodin, scedíme a dáme do hrnce s vodou. Přidáme rozmarýn, olej a vaříme 2 hodiny. Ke konci vaření osolíme. Oloupeme cibuli, omyjeme a pokrájíme. Oškrábeme mrkve, očistíme celer. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na kousky. |
2 | Z tresky vymačkáme vodu a vložíme do pánve, přidáme cibuli, mrkev, celer a několik zrníček pepře, zalijeme vodou, uvedeme do varu a na mírném plameni vaříme tresku 10 minut. Tresku vyjmeme a necháme vystydnout. |
3 | V pánvi osmažíme na oleji cibuli, přidáme kapary, přilijeme bílé víno a na prudkém ohni necháme vyvařit. Přidáme sítem protlačená rajčata, sůl a čerstvě mletý pepř. Dusíme 5 minut. |
4 | Dáme do pánve scezený hrách, tresku pokrájenou na kusy a rajčatovou omáčku. Vše uvedeme do varu, minutu povaříme a přemístíme do vysoké kulaté zapékací nádoby. |
5 | Rozválíme těsto, vykrojíme kruh, kterým uzavřeme zapékací nádobu. Těsto potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C na 15 minut do doby, než mírně zezlátne. Hotový pokrm podáváme v nádobě, ve které se zapékala. |