Rybí polévka s artyčoky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rybí polévka s artyčoky
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 24360 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
3 ks | Artyčoky |
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
20 ml | Citronová šťáva |
8 ks | Garnát obecný |
300 g | Mořský ďas |
1 ks | Mrkev kořen |
80 ml | Olej olivový |
200 g | Olihně |
60 g | Petržel - nať |
600 g | Ropušnice - filety |
5 g | Sůl |
60 g | Tymián čerstvý |
100 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 89g |
---|---|
Cholesterol | 191,9mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 90g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 147,1mg |
Vitamín E | 3,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Bobkový list, Celer řapíkatý, Cibule, Citronová šťáva, Mořský ďas, Olihně, Ropušnice - filety, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garnát obecný, Mrkev kořen, Olej olivový, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rybí polévka s artyčoky postup přípravy receptu:
1 | Vykucháme ropušnici, odřízneme hlavu, vyřežeme plátky, omyjeme, osušíme a pokrájíme na kousky. Mrkev oškrábeme. Oloupeme cibuli, očistíme celer a připravenou zeleninu opláchneme. |
2 | Do hrnce vhodíme uschovanou rybí hlavu, páteř a odřezky, přidáme omytý tymián, bobkový list, mrkev a celer, vše zalijeme 1 1 vody, přilijeme bílé víno a přidáme špetku soli. Přivedeme vodu k varu, sbíráme pěnu a vše vaříme na mírném plameni cca 30 minut. Vývar scedíme. |
3 | Mezitím omyjeme plátek z mořského ďasa a pokrájíme na kusy. Vykucháme olihně, stáhneme kůže, omyjeme a pokrájíme na kousky. Vyloupeme garnáty, odstraníme černé střívko a omyjeme je. Odřízneme z artyčoků stonek, vnější listy a hroty, rozkrojíme na poloviny, odstraníme chmýří, pokrájíme na plátky a dáme do mísy se studenou vodou, okyselenou citronovou šťávou. |
4 | V pánvi rozehřejeme olej a smažíme 2-3 minuty za občasného zamíchání scezené plátky artyčoků. Přidáme kousky rybího masa z ropušnice a mořského ďasa, pokrájené olihně a vše smažíme 2 minuty. Ryby zalijeme připraveným rybím vývarem a vaříme na mírném ohni asi 15 minut. V polovině doby vaření přidáme garnátky. Polévku podáváme horkou, posypanou omytou a nasekanou petrželkou. |