Lotrinský quiche - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle videoreceptu. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lotrinský quiche
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Marcela Mikešová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (41%) |
ID receptu: | 24368 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
těsto | |
---|---|
115 g | Máslo čerstvé |
225 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Lotrinský quiche | |
1 ks | Cibule |
150 ml | Mléko polotučné |
1 špetka | Pepř černý mletý |
200 g | Slanina vepřová |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
75 g | Sýr Gruyére |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 472,0mg |
Draslík | 242,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,9mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cibule, Slanina vepřová, Sýr Gruyére, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lotrinský quiche postup přípravy receptu:
1 | Příprava těsta: Hladkou mouku osolíme, v míse smícháme s máslem na drobenku. Vmícháme žloutek, trochu vody, vypracujeme tužší těsto. Zabalíme do fólie, necháme asi 2 hodiny odpočinout v chladničce. |
2 | Připravené těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát. Vyložíme jím koláčovou formu, dno propícháme vidličkou. Na těsto položíme pečicí papír, posypeme fazolemi, formu vložíme na 12 minut do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 10 minut dozlatova. |
3 | Na pánvi nasucho opékáme nakrájenou slaninu asi 4 minuty, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, pečeme ještě 2 minuty. Směs naneseme na korpus, posypeme nastrouhaným sýrem. |
4 | Vejce rozšleháme se smetanou, mlékem a pepřem. Nalijeme na koláč, formu dáme na plech a vrátíme do trouby. Pečeme 25-30 minut do ztuhnutí náplně. |
5 | Upečený koláč necháme chvíli odpočinout. Podáváme teplý, nakrájený na porce. |