Zapečená husí játra v listovém těstě - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečená husí játra v listovém těstě
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 24395 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
marináda | |
---|---|
1 kávová lžička | Rozmarýn čerstvý |
5 dl | Víno bílé |
mleté maso | |
1 ks | Cibule |
200 g | Játra husí |
450 g | Listové těsto |
2 cl | Martell cognac |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko polotučné |
0,5 kávová lžička | Oregano sušené |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
200 g | Telecí plec |
1 ks | Vejce slepičí |
300 g | Vepřová plec |
1 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 484,8mg |
Draslík | 650,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Rozmarýn čerstvý, Víno bílé, Cibule, Játra husí, Oregano sušené, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Vepřová plec mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Martell cognac, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Telecí plec, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečená husí játra v listovém těstě postup přípravy receptu:
1 | Vepřové a telecí maso omyjeme, nakrájíme na kostky, dáme do mísy, posypeme lžičkou čerstvého rozmarýnu, zalijeme bílým vínem, necháme přes noc v chladničce marinovat. |
2 | Druhý den maso vyjmeme z marinády a jemně pomeleme, dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme namočenou žemli v mléce, vejce, oregano. |
3 | Oloupanou cibuli drobně pokrájíme, na rozpuštěném másle zpěníme dozlatova a pak ji přidáme k mletému masu. Směs dobře promícháme, přidáme ušlehanou smetanu, ochutíme koňakem, ještě přidáme trochu strouhanky. (Strouhanky by mělo být jen tolik, aby směs byla tuhá.) Vše znovu dobře promícháme. |
4 | Omytá husí játra nakrájíme na kostičky, vmícháme je do mletého masa. |
5 | Chlebíčkovou formu vyložíme papírem na pečení, na něj položíme vyválený plát z listového těsta, aby okraje těsta visely přes okraj formy minimálně 5 cm. Formu naplníme masovou směsí, překryjeme ji plátem z listového těsta, povrch propícháme na více místech vidličkou (aby mohla unikat pára), potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předem vyhřáté trouby (240 °C). Pečeme při 200 °C přibližně 70 minut do zlatohněda. |
6 | Játra v listovém těstě necháme vychladit a studená podáváme s hlávkovým salátem a rajčaty. |