Labužnická francouzská pomazánka-rillettes z husího masa - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 380 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Labužnická francouzská pomazánka-rillettes z husího masa
Celkový čas: | 380 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 360 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 24464 |
Kategorie: | Pomazánky |
Ingredience
koření v sáčku | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
1 polévková lžíce | Pepř černý celý |
1 hrst | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Tymián sušený |
Labužnická francouzská pomazánka-rillettes z husího masa | |
200 g | Husí sádlo |
500 g | Husí stehna |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 50,0mg |
Draslík | 69,1mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 38,2mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,5mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Pepř černý celý, Tymián sušený, Husí sádlo, Pepř bílý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel - nať, Husí stehna mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Labužnická francouzská pomazánka-rillettes z husího masa postup přípravy receptu:
1 | Husí sádlo pokrájíme a dáme do hlubokého hrnce (nejlépe litinového) a necháme při mírné teplotě rozpustit. Přidáme k němu omytá husí stehna, která zalijeme vodou tak, aby bylo maso pod vodou. Přidáme bílé víno, sůl, pepř a sáček z mulu s kořením (celý pepř, tymián, bobkový list, petržel nať) a vaříme při mírné teplotě pod pokličkou minimálně 6 hodin. Občas zkontrolujeme, promícháme a aby se nám úplně nevyvařila voda. Pokud se maso připéká, podlijeme ho trochou vody. |
2 | Po 3 hodinách vaření stehna se sáčkem vyjmeme, maso vykostíme, nakrájíme na malé kousky a vrátíme zpět do vývaru a dál necháme vařit tak, aby mírně probublávalo. Vaříme až do doby dokud se tekutina odpaří a zůstane jen maso se sádlem. |
3 | Připravíme si čisté sklenice s víčky, které naplníme masem a zalijeme husím sádlem. Necháme vychladnout, zakryjeme víčky až druhý den. V chladničce můžeme tuto labužnickou pomazánku uchovat několik dní. |
4 | Rillettes pomazánka velice chutná na opečeném chlebu. |
Poznámka
Rillettes je labužnická francouzká specialita. Tato pomazánka se připravuje dlouhým vařením masa. Původně s vepřovým masem. Nejdříve se dlouho vaří a pak pomalu dusí ve vlastním tuku, dokud maso nezměkne, pak se ochladí a s dostatkem tuku utvoří pastu. Běžně se používá jako pomazánka na chleba nebo toasty.