Artyčoky á la barigoule - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Artyčoky á la barigoule
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Marsalka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 24495 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
150 g | Anglická slanina |
250 g | Artyčoky |
6 g | Bazalka |
2 stroužek | Česnek |
80 g | Cibule |
40 ml | Citronová šťáva |
48 ml | Olej olivový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
36 ml | Protlak rajčatový |
150 g | Rajčata |
2 špetka | Sůl |
1 špetka | Tymián sušený |
150 ml | Víno bílé |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 25,5mg |
Draslík | 482,9mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 417,1mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,2mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Artyčoky, Bazalka, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Rajčata, Sůl, Tymián sušený, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Artyčoky á la barigoule postup přípravy receptu:
1 | Artyčoky zbavíme dřevnatého stonku a rozstřihneme je nůžkami na třetinu délky listů. Lžičkou odstraníme střed. Takto připravené artyčoky zakapeme citrónovou šťávou. |
2 | Rajčata omyjeme a pokrájíme na srpky. |
3 | Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme na drobné kousky, česnek rozetřeme. |
4 | Anglickou slaninu pokrájí na drobnější kousky, přelijeme vařící vodou a necháme okapat. |
5 | Okapanou slaninu necháme zprudka osmahnout na rozpáleném oleji, přimícháme pokrájenou cibuli a česnek. Za stálého míchání smažíme 5 minut. |
6 | Poté přisypeme rajčata a necháme 5 minut povařit. |
7 | V hrnci necháme rozehřát olej a osmažíme na něm artyčoky. Necháme na mírném plameni smažit 10 minut. |
8 | K artyčokům přilijeme víno, osolíme, opepříme a necháme opět povařit cca 5 minut. Pak přidáme rajčatový protlak, tymián a pod pokličkou dusíme 25 minut. Na závěr dochutíme nasekanou bazalkou. |
9 | Artyčoky podáváme přelité omáčkou. |
Poznámka
Jsou vhodnou přílohou ke grilovanému masu. Vychlazené se pak hodí i jako předkrm.