Aspik s kuřecími prsy a kachními játry - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Aspik s kuřecími prsy a kachními játry
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 24573 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
2 polévková lžíce | Balsamico ocet |
1,5 kávová lžička | Estragon |
2 ks | Játra kachní |
1 polévková lžíce | Kapary |
300 g | Kuřecí prsa |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
2 kávová lžička | Šalvěj čerstvá |
1 kávová lžička | Sůl |
50 ml | Víno portské |
500 g | Vývar slepičí |
8 plátek | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 563,5mg |
Draslík | 618,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 40g |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 7,3mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Balsamico ocet, Estragon, Játra kachní, Šalvěj čerstvá, Sůl, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kapary, Kuřecí prsa, Máslo čerstvé, Olej olivový, Víno portské, Vývar slepičí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Aspik s kuřecími prsy a kachními játry postup přípravy receptu:
1 | Plátky želatiny dáme do misky se studenou vodou a necháme je nabobtnat. |
2 | Slepičí vývar přivedeme k varu, přilijeme bílé víno, přidáme sůl a ochutíme balsamico octem. Vývar přecedíme, přidáme k němu vymačkanou želatinu, kterou ve vývaru rozpustíme. Nevaříme. |
3 | V pánvi rozpálíme máslo a na něm zprudka orestujeme kuřecí prsa (bez kůže) z každé strany asi 2-3 minuty. Maso vyjmeme z omastku a po obou stranách ho posypeme špetkou soli a 1 1/2 lžičkou estragonových lístků a 2 lžičkami drobně pokrájené šalvěje. Vychlazené zešikma nakrájíme na plátky silné 1 cm. Dlaní je roztlačíme a odložíme na talíř. Upečená kachní játra pokrájíme na plátky. Formu na terinu vymažeme olejem, vyložíme průhlednou potravinářskou fólií. |
4 | Při mírné teplotě si prohřejeme 75 ml tekutiny na aspik a za stálého míchání prohřejeme a část tekutiny nalijeme do formy. Potom do něj naskládáme 1/2 kachních jater, proložíme kapary a dáme do chladničky ztuhnout. Zbylou tekutinu prohřejeme, játra zalijeme a znovu necháme v chladničce ztuhnout. |
5 | Zbývající tekutinu znovu pomalu pohřejeme, vložíme do něj plátky kuřete a necháme "táhnout". Potom je navrstvíme do formy. Tento postup opakujeme s játry a znovu s kuřecími plátky. Nakonec vše zalijeme vrstvou aspiku, necháme ztuhnout, nádobu uzavřeme a dáme do chladničky na 12 hodin tuhnout. |
Poznámka
Porce krájíme až druhý den a podáváme s oblohou ze zeleniny.