Medailonky z ďasa na jarní zelenině - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Medailonky z ďasa na jarní zelenině
Medailonky z ďasa na jarní zelenině
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 24816 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Fenykl sladký - hlíza |
100 g | Máslo čerstvé |
600 g | Mořský ďas |
1 ks | Mrkev kořen |
120 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
1 ks | Pórek |
1 špetka | Šafrán |
6 ks | Šalotka |
5 g | Sůl |
240 g | Tymián čerstvý |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
50 ml | Víno bílé |
150 g | Víno portské |
150 ml | Vývar rybí |
50 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 77g |
---|---|
Cholesterol | 259,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 6g |
Vitamín B6 | 1,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 131,1mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 44,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Mořský ďas, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Vývar rybí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Pórek, Šafrán, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Medailonky z ďasa na jarní zelenině postup přípravy receptu:
1 | V pánvi zahřejeme lžíci olivového oleje a zesklovatíme nadrobno nakrájenou šalotku. Podlijeme portským vínem a při střední teplotě necháme tekutinu odpařit. Do mísy dáme lístky tymiánu, změklé máslo, žloutky, přidáme směs z pánve a vše velmi dobře promícháme. Z papíru na pečení odstřihneme dlouhý pás, rozetřeme na něj v dlouhém pruhu portské máslo, zavineme a necháme 2 hodiny v chladničce ztuhnout. |
2 | V pánví zahřejeme olivový olej (část si ponecháme na později), přidáme na tenké kroužky nakrájený pórek, na proužky nakrájenou mrkev a fenykl. Vše osmažíme. Přidáme špetku šafránu, podlijeme bílým vínem a provaříme. Podlijeme vývarem, osolíme a opepříme, vaříme pod pokličkou při střední teplotě asi 6-8 minut, aby byla zelenina ještě pevná. Zjemníme přidáním zakysané smetany, promícháme a dochutíme. |
3 | V pánvi zahřejeme 2 lžíce olivového oleje. Naporcujeme filety na 4 díly a v horkém oleji z obou stran osolené a opepřené maso opečeme. Vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme asi 8 minut. Poté filety poklademe na kolečka nakrájeným máslem a další 2 minuty dopékáme. Zeleninu rozdělíme na talíře, poklademe porcí ryby a ihned podáváme. |