Zeleninový aspik s ovčím sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninový aspik s ovčím sýrem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 24896 |
Kategorie: | Želé |
Ingredience
100 g | Brokolice |
100 g | Květák |
100 g | Mrkev kořen |
1,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
3,8 dl | Voda pitná |
1,3 dl | Zakysaná smetana |
6 plátek | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 85,0mg |
Draslík | 202,8mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 194,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Květák, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Sýr ovčí tvrdý - Pecorino mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninový aspik s ovčím sýrem postup přípravy receptu:
1 | Květák, brokolici a mrkev očistíme, omyjeme a pokrájíme. Každou |
2 | zeleninu uvaříme doměkka, zvlášť ve 125 ml osolené vody. |
3 | Uvařenou zeleninu, (každou zvlášť) i s vývarem rozmixujeme a opepříme. |
4 | Dáme do studené vody nabobtnat želatinu, rozdělíme ji na 3 díly a každý díl vymačkané želatiny rozpustíme v zeleninovém pyré. |
5 | Vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku, smícháme ji se zakysanou smetanou a rozdělíme na 3 díly a do každého pyré přimícháme díl smetanové směsi. |
6 | Ovčí sýr rozdělíme na 2 díly. |
7 | Formu na terinu vyložíme potravinářskou fólií. Nejdříve navrstvíme květákové pyré, posypeme nastrouhaným ovčím sýrem a necháme 10 minut v mrazničce, pak navrstvíme brokolicové pyré, opět posypeme sýrem a též odložíme na 10 minut do mrazničky. Nakonec dáme vrstvu pyré z mrkve a zakryjeme fólií. |
8 | Aspik chladíme 10 hodin, pak ho vyklopíme, nakrájíme a podáváme s čerstvou zeleninou. |