Losos na sektu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Losos na sektu
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 24940 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
10 g | Kopr čerstvý |
1000 g | Losos obecný |
100 g | Máslo čerstvé |
5 g | Pepř černý mletý |
120 g | Šalotka |
150 ml | Smetana 12% (konzumní) |
5 g | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
400 ml | Víno šumivé (sekt) |
150 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 240,1mg |
Draslík | 718,4mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 705,8mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,5mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 878,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kopr čerstvý, Losos obecný, Šalotka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Víno šumivé (sekt) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Losos na sektu postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 200 °C. Vnitřek očištěného lososa osolíme a opepříme. Hlavu a ocas zabalíme do alobalu. Šalotku a žampióny drobně nakrájíme a rozložíme do pekáče. Navrch položíme rybu, kterou poklademe kousky másla a zalijeme polovinou sektu. Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme podle váhy ryby (13-15 minut na 500 g). Během pečení poléváme po malých dávkách zbytkem ohřátého sektu a vypečenou šťávou. Nožem u páteře zjistíme, zda je ryba hotová. |
2 | V opačném případě zmírníme teplotu a krátce prodloužíme dobu pečení. |
3 | Z ryby odstraníme alobal a kůži a opatrně ji celou přeneseme na servírovací podnos. Zakryjeme a udržujeme v teple. |
4 | Šťávu přelijeme do kastrůlku, přivedeme k varu, odstavíme, přidáme smetanu smíchanou se žloutky, dochutíme a při mírné teplotě mícháme do zhoustnutí. |
5 | Omáčkou přelijeme lososa a zbytek podáváme v omáčníku. Dozdobíme snítkami kopru. |