Dušené hovězí po provensálsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 280 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené hovězí po provensálsku
Celkový čas: | 280 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 240 minut |
Autor: | trava |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 24942 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Bylinky čerstvé - svazek |
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
1 kg | Hovězí plec |
2 ks | Karotka |
50 ml | Ocet vinný |
60 ml | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
15 g | Petržel kudrnka |
15 g | Pomerančová kůra |
60 g | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Sůl |
5 g | Tymián sušený |
1 l | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 133,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Hovězí plec, Karotka, Ocet vinný, Pomerančová kůra, Slanina vepřová, Sůl, Tymián sušený, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bylinky čerstvé - svazek, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené hovězí po provensálsku postup přípravy receptu:
1 | Hovězí maso nakrájíme na větší kusy a vložíme do hrnce. K masu přidáme nahrubo pokrájenou cibuli, karotku pokrájenou na kolečka, sůl, pepř, bobkový list, tymián, česnek a pár snítek petrželky. Přilijeme vinný ocet a zalijeme červeným vínem. Povaříme hodinu na velmi mírném ohni, voda nesmí vřít, jenom občas lehce probublávat. Vaříme hodinu a necháme maso vychladnout ve vlastním vývaru. |
2 | Na pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme na nudličky pokrájenou slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme chvilku smažit a nalijeme i s olejem do jiného hrnce. Z prvního hrnce vyndáme maso, přendáme do druhého hrnce a podusíme s cibulí a slaninou 10 minut. Nyní přilijeme vývar z prvního hrnce, přidáme pomerančovou kůru, přisypeme ještě posekané bylinky a povaříme odkryté asi půl hodiny. Tekutina se z části odpaří, takže přilijeme sklenici vody, hrnec zakryjeme a vaříme 2 hodiny. |
3 | Uvařené maso nakrájíme na plátky, vývar necháme vyvařit na šťávu a přecedíme. Podáváme hlavně k těstovinám. |