Aspik s králíkem po provensálsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Aspik s králíkem po provensálsku
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 25079 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
marináda | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
2 ks | Celer - nať |
4 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
1 ks | Hřebíček |
300 g | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
75 ml | Ocet kvasný lihový |
6 ks | Pepř černý celý |
2 ks | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Provensálské koření |
1 ks | Tymián čerstvý |
1 l | Víno růžové |
Aspik s králíkem po provensálsku | |
1 kg | Králičí maso |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 ks | Telecí nožičky |
2,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 236,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 42g |
Vitamín A | 791,2mg |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Hřebíček, Nové koření celé, Pepř černý celý, Tymián čerstvý, Králičí maso, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Petržel - nať, Provensálské koření, Víno růžové, Olej olivový, Telecí nožičky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Aspik s králíkem po provensálsku postup přípravy receptu:
1 | Omytého a naporcovaného králíka vložíme do hrnce. Očistíme a |
2 | nakrájíme mrkev, cibuli, česnek, přidáme svázané větvičky celerové a petrželové natě, zalijeme smíchaným vínem s octem a přidáme provensálské koření, bobkový list, nové kořeni, celý pepř, tymián a hřebíček. V této marinádě necháme králíka přes noc a druhý den maso vyjmeme a osmažíme ho v hlubší pánvi na rozpáleném oleji do zlatohněda. Jednu mrkev si odložíme stranou na ozdobu. |
3 | Marinádu přecedíme přes síto, nalijeme na králíka a pomalu vaříme do doby, než se tekutina odpaří na polovinu (přibližně 30-40 minut). Pak přidáme k masu omytou telecí nožičku, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř a přilijeme 2,5 dl vody. |
4 | Maso pod pokličkou vaříme pomalu 90 minut. Pak maso vyjmeme, zbavíme kostí, pokrájíme a vložíme ho do nádoby na terinu, kterou jsme si vyložili potravinářskou folií. Vývar ještě dovaříme až do zhoustnuti "na sirup", pak ho přecedíme přes síto a zalijeme pokrájené maso v nádobě. Přidáme k němu mrkev z marinády, pokrájenou na hranolky, nádobu zakryjeme fólií a dáme do chladničky. Aspik by měl tuhnout minimálně 6-8 hodin. |
5 | Ztuhlý aspik po provensálsku vyklopíme, nakrájíme na porce a podáváme. |
Poznámka
Podáváme s čerstvou zeleninou.